Pentru a cunoaște mai bine experiența în producția agroecologică a legumelor și motivația unui producător pentru modelul ASAT, asociația solicită completarea unui scurt chestionar tematic.
Criterii călăuzitoare de aderare la ASAT:
producător agricol de mică dimensiune (de semi-subzistență);
gospodăria (terenul cultivat) se află la maxim 70 km distanță față de orașul unde se dorește crearea unui grup de consumatori;
experiență de minim 3 ani în domeniul agricol legumicol;
cunoștințe și/sau experiență în aplicarea unor practici agroecologice, care să respecte resursele naturale (apă, pământ) și animalele, precum și comunitatea locală
teren exploatabil pentru parteneriatul ASAT de minim 2000 -3000 m2
practici de agricultură naturală, fără îngrășăminte chimice, erbicide, pesticide pentru întreaga producție
capacitatea de recoltare completă a întregii producții săptămânale într-un interval scurt de timp (în ziua distribuției)
capacitatea de a lucra constructiv și respectuos cu zilieri, mai ales pentru recolta, pentru care timpul alocat e mai scurt
interesat/ă de dezvoltarea unor relații directe cu consumatori, bazate pe transparență privind practicile de producție, calcularea bugetului, gestionarea problemelor legate de cultură;
deschidere pentru organizarea de vizite la gospodărie;
interes pentru păstrarea biodiversității, inclusiv față de folosirea semințelor tradiționale, non-hibrid.
Producătorii motivați conform acestor valori, vor fi sprijiniți de asociația ASAT în inițierea parteneriatului de solidaritate prin explicarea în detaliu a modelului și a instrumentelor aferente: contract cu grupul de consumatori, calcul de buget, lista provizorie a legumelor, etc. și prin punerea în contact cu alți producători ASAT cu experiență.