Modelul ASAT

Agricultura Susținută de Comunitate este un parteneriat între un fermier și un grup de consumatori, bazat pe un angajament reciproc privind durata colaborării, plata unui abonament și distribuția produselor agricole. 

Consumatorii plătesc în avans o parte din costul abonamentului anual, susținând astfel costurile producției și generând stabilitate financiară pentru micul producător agricol. 

Țăranul va fi astfel susținut pentru un sezon întreg de grupul de consumatori căruia el sau ea îi asigură un coș săptămânal de legume din grădina proprie. 

Angajamentul ferm între părți (pe durata unui întreg sezon agricol), la care se adaugă gestiunea colectivă,transparența, plata unui preț corect și plata în avans, toate acestea asigură mecanismul prin care atât beneficiile, cât și riscurile unei producții agricole responsabile și de proximitate sunt partajate între consumatori și fermier.

ASAT este un model de Agricultură Susținută de Comunitate (ASC) care aduce principiile modelului francez AMAP (Association pour le Maintien de l'Agriculture Paysanne) al parteneriatelor de solidaritate între mici producători agricoli și consumatori urbani. Relația directă între consumatori și agricultori de la baza modelului contribuie la un sistem alimentar mai just și mai sustenabil, centrat pe producția locală.
Consumatorii beneficiază în mod egal de recolta de pe o anumită suprafață agricolă cultivată agroecologic și în condiții de transparență de către micul producător. Această formă de cooperare între cetățeni din mediul urban și rural vizează creșterea accesului la hrană sănătoasă și produsă local prin practici de agricultură tradițională, agroecologică sau chiar certificată ecologic.

Doneaza

Donează Asociația ASAT
RO13BTRLRONCRT0263555601

Afilieri internaționale

Parteneri cu organizatiile