Lanțul scurt alimentar, un concept promovat și la nivelul autorităților din agricultura românească, dar a cărei susținere prin politici publice întârzie să apară în plan concret.
Cum este definit la nivelul UE ? Este "un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători, procesatori și consumatori."
În ASAT, acest numărul de actori economici este redus la 1; grupul de consumatori se formează în jurul unui singur producător care își aduce singur/ă legumele la locul de distribuție. Dacă nu aveți grădina casei (cel mai scurt lanț alimentar) vă încurajăm să explorați posibilitatea parteneriatelor solidare ASAT pentru 2022!
Beneficiile consumului de alimente cu precădere din lanțuri scurte alimentare sunt evidente:
calitatea și prospețimea hranei
veniturile rămân în economia locală, generând locuri de muncă și mai multă bunăstare la nivelul comunității locale
este încurajată producția la scară mică, țărănească, artizanală, tradițională
trasabilitate completă a sursei de hrană și informație detaliată despre producător, modul și locul de producție
relație directă și strânsă cu producătorii locali
mult mai puține emisii legate de transportul hranei de la locul de producție la cel de consum
se contribuie la creșterea suveranității alimentare în plan local și național
Ministerul Agriculturii a evidențiat ASAT ca un model de bune practici al lanțului scurt alimentar, ca primul demers de succes al implementării agriculturii susținută de comunitate. Puteți citi întreg articolul din publicația Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, la paginile 27-31.