Declarația Europeană a Agriculturii Susținute de Comunitate

În 2015, la Milano, membrii Urgenci Europa s-au reunit pentru a pune bazele Declarației Europene a Agriculturii Susținute de Comunitate, care să formuleze principii comune ale mișcării. A fost un proces îndelungat de consultare, susținut de membrii europeni a mișcării CSA, care a culminat cu formularea Declarației și votarea ei cu ocazia celei de-a 3a întâlnire europeană CSA în Ostrava, Republica Cehă. Și ASAT a participat activ la formularea declarației și a fost prezentă la adoptarea acesteia, printr–o delegație formată din producători, consumatori și membrii ai asociației. Mai jos puteți citi acest document de bază al mișcării ASC în Europa.

Declarația Europeană ASC

Preambul

Pe întregul continent european, oamenii se unesc pentru a prelua controlul asupra sistemului nostru alimentar, de la producție, la distribuție, la consum. Construim sisteme axate pe comunitățile noastre locale. Ne unim forțele pentru a obține suveranitate alimentară, prin revendicarea dreptului de a ne defini propriile sisteme de alimentație și agricultură. 

A venit momentul să abordăm efectele dezastruoase ale sistemului alimentar industrial. Mâncarea este prea importantă pentru a fi tratată doar drept o marfă. Mișcarea Agriculturii Susținute de Comunitate (ASC) generează soluții practice și incluzive pentru crizele alimentare. Suntem mulți, diverși și uniți. Luăm atitudine cu solidaritate –ne asumăm responsabilitatea – pentru a crea sisteme alimentare bazate pe incluziune socială, viabile economic și durabile din punct de vedere ecologic. Sute de mii de oameni din Europa au demonstrat deja că ASC funcționează, creând o mulțime de practici, inițiative și rețele bazate pe valori comune. 

Scopul acestei declarații este de a stabili bazele comune pentru ca mișcarea ASC să prospere, bazându-se pe filialele și experiențele existente.

Definiție

Agricultura Susținută de Comunitate (ASC) este un parteneriat direct, bazat pe relațiile umane dintre oameni și unul sau mai mulți producători, în care riscurile, responsabilitățile și recompensele agriculturii sunt împărțite printr-un angajament obligatoriu de lungă durată

Principiile De Bază ASC

ASC nu este un model static. Precum o grădină, este dinamic: evoluează și crește prin grijă zilnică. Fiecare parteneriat ASC are autonomie. De asemenea, convenim asupra acestor principii de bază ca teren comun pentru creșterea mișcării ASC.

  • Grijă responsabilă pentru pământul, apa, semințele și bunurile comune prin intermediul principiilor și practicilor agroecologice, după cum se regăsesc în această declarație și în Declarația Nyeleni din 2015. 
  • Mâncarea ca un bun comun, nu o marfă.
  • Producție la scară umană, bazată pe realitatea și cunoștințele locale.
  • Condiții de muncă corecte și salariu decent pentru toți cei implicați.
  • Respect pentru mediul înconjurător și bunăstarea animalelor.
  • Mâncare proaspătă, locală, sezonieră, sănătoasă și diversă, accesibilă tuturor.
  • Crearea unei comunități prin relații directe și de lungă durată, cu responsabilitate, riscuri și recompense împărțite.
  • Participare activă bazată pe încredere, înțelegere, respect, transparență și cooperare. 
  • Suport și solidaritate în mod reciproc, dincolo de granițe. 

CONSTRUIRE - DEZVOLTARE – ÎMPUTERNICIRE

Vrem să construim o coaliție puternică a ASC și rețelele ASC din Europa pentru:

  • A întări mișcarea ASC și a ajuta noi parteneriate ASC să prospere.
  • A facilita schimbul de cunoștințe și abilități între ASC-urile din diferite țări.
  • A desfășura și promova cercetarea participativă la fermele și în rețelele noastre. 
  • A împuternici și educa oamenii să acționeze pentru și să dezvolte mișcarea.
  • A demonstra beneficiile aduse de ASC pentru întreaga societate. 
  • A pleda pentru ca toate comunitățile ASC de la nivel internațional, european și local să implementeze principiile noastre. 
  • A ne implica în administrarea alimentară locală.
  • A lucra împreună cu mișcarea suveranității alimentare și a ne întări alianța cu mișcările sociale și de solidaritate economică. 

Suntem o mișcare de bază: credem că puterea ASC-ului constă în acțiune pragmatică zilnică și în relațiile directe. Ne conectăm unii cu alții, cu producători din comunitățile noastre, cu pământul viu de sub picioarele noastre.

Acesta este Terenul nostru Comun. Adoptat de către a 3-a Întâlnire Europeană a ASC la data de 17 septembrie 2016 în Ostrava, Republica Cehă.

Doneaza

Donează Asociația ASAT
RO13BTRLRONCRT0263555601

Afilieri internaționale

Parteneri cu organizatiile